AKTUELNOSTI

Poštovane koleginice i kolege,

Zbog organizacionih razloga, potvrđeno je sa direkcijom Sajma učešće ULUPUDSa na izložbi dizajna u okviru koje već treću godinu tradicionalno učestvuje naše udruženje pored drugih udruženja, fakulteta i škola za dizajn.

Molimo Vas da hitno potvrdite Vaše učešće sa opisom eksponata i pratećim zahtevima, kao i koliko bi Vam minimalno prostora odgovaralo, imajući u vidu da je ove godine cela izložba smanjena iz finansijskih razloga. OBAVEZNO navesti iz koje sekcije, odnosno oblasti izlažete.

Umetnici koji žele da izlože pojedinačne radove takođe im se otvara mogućnost da u okviru otvorenog dela izložbe prikažu svoje radove. Kotizacija za organizaciju i postavku po učesniku koji će imati nastup sa više radova je 2000,00 dinara a za nastup umetnika sa jednim radom kotizacija je 1.000,00 dinara koje treba uplatiti početkom sledeće nedelje u kancelariji ULUPUDS-a.

Molimo sve prijavljene učesnike, da planiraju obavezno vlastito učešće i prisustvo na izložbi, jer je to jedan od novih uslova sajma prema organizatoru i u budućnosti.

Sve prijave hitno poslati arhitekti Ljiljani Radosavljević, na E-mail radoslj@eunet.rs, sa kojom možete obavljati kompletnu usmenu korespondenciju i pitanja na br.t elefona: 063/7657509 i 060/7657509, a koja će vršiti postavku izložbe.

Izložba se otvara u ponedeljak 10.11.2014.godine a donošenje i postavka radova je u subotu 08.11.2014.godine od 11-16h .

Umetnici koji žele da učestvuju u postavci, mogu da prisustvuju i u nedelju 09.11.2014.godine od 10-18h.

S poštovanjem,

Vladimir Lovrić, Predsednik ULUPUDS-a


Godišnja izložbe dizajn sekcije ULUPUDS-a VOL. 2 otvorena je u utorak 21. oktobra 2014. godine u 19.00 sati u Galeriji Studentskog kulturnog centra Kralja Milana 48 Beograd. Izložba traje do 31. oktobra 2014. godine.

Pozivaju se učesnici druge ovogodišnje izložbe Dizajn sekcije da radove sa izložbe VOL. 2 podignu u ponedeljak od 12.00 do 14.00 u galeriju SKC Kralja Milana.


Izložba Dizajn sekcije ULUPUDS-a Imperativ VOL. 1 otvorena je u četvrtak, 09. oktobra u 19.00 sati u Galeriji SKC-a.


ULUPUDS NA SAJMU KNJIGA

ULUPUDS već nekoliko decenija na Sajmu knjiga dodeljuje tradicionalna stručna priznanja za likovnu opremu knjige i to:

1. nagradu ULUPUDS-a za ilustraciju knjige (književnost, udžbenici, slikovnice ...)
2. nagradu ULUPUDS-a za fotomonografiju
3. nagradu ULUPUDS-a za komplrtnu opremu knjige
4. nagradu ULUPUDS-a za strip izdanje domaćih autora
5. nagradu ULUPUDS-a za doprinos istoriji i teoriji umetnosti

Priznanje dodeljuje tročlani žiri Žiri Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS koji čine: Bogdan Maksimović (predsednik), član Dizajn sekcije, Vesna Milanović, član Sekcije za teoriju, kritiku i istoriju primenjene umetnosti i Vukica Mikača, član Sekcije umetničke fotografije.

Žiri će zasedati uoči, početkom i tokom prva tri dana Sajma knjiga, a imena nagrađenih, kao i nominovanih autora i izdavača biće objavljena na pres konferenciji u sali Beogradski sajam na Sajmu.

Molimo zainteresovane da e-mailom potvrde svoje učešće za nagradu predsedniku žirija Bogdanu Maksimoviću na email: ulupudssajamknjiga@gmail.com ili admin@ulupuds.org.rs ili tel: 060/339-7854 .

Za kandidaturu izdavači su jedino obavezni da tročlanom žiriju ustupe po 3 (tri) besplatna primerka kandidovanih izdanja.

Moguće je konkurisati sa više naslova.

Žiriranje će se obaviti 29. 10. 2014. te Vas molimo da do tog datuma popunite prijavu i pripremite materijal koji će članovi žirija direktno preuzeti na sajmu knjiga.

Dodela nagrada je u petak, 31. oktobra 2014. godine u 17.00 sati.

Imena nagrađenih autora izdavača će kao i prethodnih godina biti dostavljeni svim novinskim agencijama kao i štampanim i elektronskim medijima.

Prijava


PRAVILNIK devetog bijenala međunarodne izložbe karikatura ZLATNI OSMEH – BEOGRAD 2014
decembar 2014.

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS i Udruženje karikaturista Srbije FECO organizuju devetu međunarodnu izložbu karikatura ZLATNI OSMEH – BEOGRAD 2014, u saradnji sa Ateljeom vina Šapat, Novi Slankamen

Konkurs je otvoren za autore iz celog sveta.

Tema izložbe je VIVA VINO

Svaki autor šalje originalne radove u svim likovnim i grafičkim tehnikama. Autori mogu poslati neograničen broj radova. Maksimalni -format radova je A3 (42 x 29,7 cm) a minimalni A4 (29.7 x 21cm). Primaju se i potpisani digitalni printovi, uz koje treba poslati i CD (jpg, tif, psd, 300 dpi ).

Selekciju radova i dodelu nagrada izvršiće međunarodni žiri izabran od Saveta izložbe

Nagrade:

Prva nagrada: Zlatna medalja Zlatni osmeh i 500 EUR

Druga nagrada: 300 EUR

Dve treće nagrade po 100 EUR (u vinu)

Radovi, sa imenom i adresom autora ili sa popunjenom nalepnicom na poledjini i popunjenom prijavom moraju stići najkasnije DO 1. DECEMBRA 2014. na adresu: ULUPUDS (Zlatni osmeh), Terazije 26/ II, 11000 Beograd, Srbija ili na e-mail: kustos@ulupuds.org.rs ili jugovlah@yahoo.com

Radovi se neće vraćati i ostaju u zbirci Udruženja. Svi izlagači dozvoljavaju besplatno reprodukovanje radova u propagandne svrhe izložbe. Izložba će obići i druge gradove u zemlji i svetu.

Organizator izdaje ilustrovani katalog i besplatno ga dostavlja izlagačima. Slanjem radova autori prihvataju gore navedene stavke.

Za tumačenje ovog Pravilnika nadležan je Savet izložbe.

Predsednik Saveta i autor izložbe je prof. Jugoslav Vlahović, slikar-grafičar i karikaturista.

Za sve dodatne informacije javite se kustosu Ljubica Jelisavac Katić na telefon/faks ULUPUDS-a 011/2685 780

e-mail: kustos@ulupuds.org.rs ili jugovlah@yahoo.com

www.ulupuds.org.rs , www.fecoserbia.com

Pravilnik ( 120 KB )
Prijava ( 815 KB )


Galerija SINGIDUNUM
Beograd, Knez Mihailova 40, tel. 2185-323 

Stalna prodajna izložba dela likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera
(slike, grafike, ikone, lampe, keramika, tekstil i dr).

Konkurs za izlaganje u galerijama Udruženja za 2015. godinu

Izložba fotografija Marije Labudović otvorena je u utorak, 28. oktobra 2014. godine u 19.00 sati.

Opširnije: http://www.galerijasingidunum.com

MALA GALERIJA ULUPUDS-a
Beograd, Uzun Mirkova 12, tel. 2622-582 

Konkurs za izlaganje u galerijama Udruženja za 2015. godinu

Izložba NAKIT 2 održava se od 28. oktobra do 05. novembra 2014. godine.

NAKIT kao modni detalj oplemenjuje svaki kostim, zaokružuje stil i šalje okolini posebnu poruku. Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti sa Odseka kostim i Modula Scenski kostim predstavljaju po drugi put u Maloj galeriji ULUPUDS-a svoju interpretaciju raznovrsnih ukrasnih predmeta viđenih od strane mladih autora, studenata II, III I IV godine. Inspiraciju ovog puta nalaze u antičkoj drami, kostimu 19. veka kao i delima savremenih umetnika stvarajući tako nakit za teatar, film, modnu pistu ili ulicu.

Mentori projekta su red. prof. Ljiljana Petrović, doc. Svetlana Lana Cvijanović i doc. Maja Studen Petrović.

Izložba se otvara u utorak, 28. oktobra 2014. godine u 18.00 sati.

Opširnije: http://www.galerijasingidunum.com


OBAVEŠTENJE SVIM UČESNICIMA VELIIKE GODIŠNJE OKTOBARSKE IZLOZBE SLIKARSKO GRAFIČKE SEKCIJE O PODIZANJU RADOVA

Obaveštenje o preuzimanju radova


NAGRADA RANKO RADOVIĆ 2014.

ULUPUDS - Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, kao osnivač, i Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda, Potisje Kanjiža A.D. - član grupe TONDACH, Inženjerska komora Srbije, Radio-televizija Srbije kao suosnivači – objavili su

Javni poziv – konkurs

za dodelu Nagrade Ranko Radović, koja je osnovana sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo.

Konkurs je trajao od 01. septembra do 15. oktobra 2014. godine.

Nagrada će se dodeliti za:

  1. kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu reč uopšte;

  2. realizovano arhitektonsko delo dovršeno u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade i

  3. televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije realizovane u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade.

Konkurs (63 KB) / Competition (63 KB)

Pravilnik (58 KB) / Regulation (45 KB)

PRIJAVA

Pokrovitelji Nagrade Ranko Radović:
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu

Biografija prof. dr Ranka Radovića (56 KB)

Nagrada Ranko Radović 2006. - 2014.

Za ULUPUDS
Konstantin T. Petrović, dipl. ist. um.
sekretar Nagrade Ranko Radović


21. BIJENALE TAPISERIJE BEOGRAD

Otvaranje 21. Bijenala tapiserije održano je u Kući kralja Petra u utorak, 23. septembra 2014. godine.

Izložba traje do 07. oktobra 2014. godine.

Tema izložbe: TRADICIJA NOVOG

Autorski koncept : Zlatko Cvetković i Vesna Pavićević

Katalog izložbe (2.4 MB)

Uvodni tekst kataloga izložbe

Dijalog između tradicije i inovacije - Vesna Lakićević Pavićević

Učesnici 21. BIJENALA TAPISERIJE - Beograd 2014: Jelena Babić, Dušanka Botunjac, Ljiljana Bursać, Katarina Lazić Vasiljević, Leonora Vekić, Jarmila Vešović, Ana Vukadinović, Nives Pavlović Vuković, Maja Gecić, Gordana Glid, Gordana Ćirić Krstić, Marina Kostić, Marinela Koželj, Snežana Krejić, Divna Duca Milivojević, Arpad Pulai, Božica Rađenović, Snežana Pešić Rančić, Mateja Rodiči, Snežana Nena Skoko, Zagorka Stojanović, Marija Saraz Takač, Miloš Tomić.

Prema odluci žirija za nagrade (Zlatko Cvetković, mr dizajna tekstila, predsednik, dobitnik Velike nagrade 20. bijenala, Ljiljana Ćinkul, likovni kritičar i arhitekta mr Bojan Kovačević, istoričar arhitekture) ULUPUDS je dodelio Plaketu Snežani Pešić - Rančić (Srbija) za rad Mimoilaženja, 2014.

Preuzmanje radova sa izložbe je u utorak 07. oktobra, od 17 do 19 časova, eventualno u sredu od 11 do 12 časova, u Kući kralja Petra.


GODIŠNJA OKTOBARSKA IZLOŽBA SLIKARSKO GRAFIČKE SEKCIJE 2014.

Žiri u sastavu: David Vartabedijan, Slobodanka Rakić Šefer, Ljiljana Ilić-Radovanović, Snežana Bekrić, Slavica Marković, Tatjana Nikolajević Veselinov, Jelena Nikolić i Nenad Živanovic, objavljuje rezultate konkursa za učešće na GODIŠNJOJ OKTOBARSKOJ IZLOŽBI SLIKARSKO GRAFIČKE SEKCIJE 2014.

Napomene:
- Ikonopisci takođe izlažu u Galeriji SIngidunum
- Radovi se predaju u galeriji u kojoj se izlaže

Izlagači u Galeriji Singidunum

Izlagači u Srećnoj Galeriji SKC-a


OTVARANJE IZLOŽBE U SKC-u je 16. oktobra 2014. u 19.00 sati.

Predsednica Slikarsko-grafičke sekcije
Lj. Ilić-Radovanović


AKSESOAR 08

Žirirana izložba Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a
Mesto održavanja: Galerija Singidunum
Termin: 20. novembar – 29. novembar 2014.

USLOVI IZLAGANJA

Prodajna izložba modnih detalja.

Na izložbi mogu učestvovati članovi ULUPUDS-a.

Svaki učesnik može da konkuriše sa najviše 3 rada ili celine, koji su nastali u poslednje dve godine.

Prilažu se radovi, participacija ( 1.000,00 dinara ), CD sa prijavom i fotografijama radova , prema sledećim propozicijama :

- za žiriranje: radovi

- za katalog: skenirani radovi, dimenzije 1 3 x1 8cm , u rezoluciji 300 pixel / inchu , Т if ili EPS format , CMYK mode

Radove, popunjenu prijavu i CD predati 10 . novembra 201 4 . godine ( od 10 do 20 sati ), u galeriju Singidunum , Knez Mihajlova 40 ( tel : 011/21-85-323)

Svaki učesnik mora da ima izmirene obaveze prema ULUPUDS-u (plaćenu članarinu).

(moguće su promene kalendara aktivnosti)


KONKURS POMERANJE GRANICA

Konkurs

Prijava

Prijave slati na e-mail: pomeranjegranica@gmail.com

Kontakt osoba Snežana Pešić-Rančić Mob. 063 /7513291

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, Republika Srbija

Nosioci projekta članovi sekcije TiSO: Snežana Pešić-Rančić i Maja Gecić


POZIV KOSTIMOGRAFIMA ZA UČESTVOVANJE NA IZLOŽBI KOSTIMOGRAFIJE U MOSKVI

U Moskvi, u muzeju Bakhrushin (Bakhrushin State Central Theatre Museum) održaće se tokom juna i jula 2015. godine Svetska izložba kostimografije. Organizator je OISTAT, a kurator za srpsku izložbu je Miodrag Tabački (ULUPUDS).

- Izložba treba da predstavi različita kostimografska ostvarenja za period od dvadeset pet godina – od 1990 do 2015. godine. Namera je da se prikaže razvoj ideja, materijala i tehnologije u celom svetu. Izložba treba da proširi horizonte, da inspiriše izlagače i posmatrače, kao i da arhivira i sačuva ove istorijske materijale za buduće umetnike i za publiku.

- Očekuju se kostimografski projekti za pozorišne predstave, operu, plesne predstave, film, performans, modu ...

- Broj učesnika nije ograničen.

- Izlagači treba preko regionalnih kuratora da prilože do pet priloga (fotografije, skice ili oba) za istu predstavu, a mogu učestvovati sa do tri predstave. Prihvataju se i nerealizovani projekti od umetničkog značaja kao i studentski radovi sa jedinstvenim i originalnim konceptom. Izvestan broj realizovanih kostima će takođe biti izložen. Poželjno je učestvovanje i kuratora.

- Odabrani radovi će biti prikazani kroz printove na izložbi u izložbenom prostoru muzeja Bakhrushin u Moskvi (jun – juli 2015), neki će biti predstavljeni kroz digitalni portfolio. Većina radova će biti štampana u katalogu izložbe.

- Minimalna rezolucija za štampanje na formatu 24 ”x36” je 3600x5400, ili 150DPI u 100% v eličini (24 ”x36”) prednost ima 300DPI

Uz ime i prezime autora priložiti (na engleskom jeziku):

1. Naziv predstave, ime ličnosti i glumca

2. Mesto i vreme nastanka produkcije

3. Ime reditelja / koreografa

4. Imena ostalih dizajnera (scenograf, majstor svetla...)

5. Ime fotografa

6. Biografiju izlagača (kostimografa) ili druge prikladne informacije

7. Dokaz o autorskom vlasništvu (samo napisati da je rad vaše autorstvo)

Skenirane radove uz potrebne podatke slati na adresu:
sceniko2013@gmail.com
do 20.10.2014.

Selekcija radova ce se obaviti u ULUPUDS-u i finalno kod organizatora u Moskvi.

Miodrag Tabački, kurator izložbe

Za pitanja - 0638661429


Dalje

izložba Dizajn sekcije

Izložba Dizajn sekcije Imperativ - sa otvaranja izložbe

izložba Dizajn sekcije

Izložba Dizajn sekcije Imperativ - sa otvaranja izložbe

izložba AMETIST

Izložba Dizajn sekcije Imperativ - sa otvaranja izložbe

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - Logo

NAGRADA BIJENALA TAPISERIJE

Snežana Pešić Rančić - Plaketa 21. Bijenala tapiserije

NAGRADA BIJENALA TAPISERIJE

Snežana Pešić Rančić - Plaketa 21. Bijenala tapiserije

BIJENALE TAPISERIJE

Sa izložbe 21. Bijenale tapiserije - Jelena Babić

BIJENALE TAPISERIJE

Sa izložbe 21. Bijenale tapiserije - MIloš Tomić

BIJENALE TAPISERIJE

Sa izložbe 21. Bijenale tapiserije - Snežana Skoko

BIJENALE TAPISERIJE

Sa izložbe 21. Bijenale tapiserije - Katarina Lazić Vasiljević

BIJENALE TAPISERIJE

Sa izložbe 21. Bijenale tapiserije - Maja Gecić

BIJENALE TAPISERIJE

Sa izložbe 21. Bijenale tapiserije - Divna Duca Milivojević